Popis
Výroba dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost, kterou jsme získali v Chorvatsku. Po sklizni dýní kombajnem, jsou jádra očištěna v pračce, poté nasušena a skladována pro postupné lisování. Jádra se tedy namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Olej má vysoký obsah cenných vícekrát nenasycených kyselin.
Trvanlivost a skladování
Dle data na obalu (při správném skladování až 1,5 roku). Skladovat v suchu a při teplotě do 25º C, nevystavovat přímému slunci.
Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota (kJ/kcal) | 3697/899 |
Tuky celkem (g) | 99,93 |
Sacharidy (g) | do 0,5 |
Proteiny (g) | do 0,5 |
Sůl (g) | 0,01 |
Původ
ČR
POUŽITÍ
Vynikající výrazná chuť dýňového oleje se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.