Popis
Výroba dýňového oleje vyžaduje hlavně trpělivost a zkušenost, kterou jsme získali v Chorvatsku. Po sklizni dýní kombajnem, jsou jádra očištěna v pračce, poté nasušena a skladována pro postupné lisování. Jádra se tedy namelou na pastu připomínající těsto. Dýňový olej získává svou typickou tmavou barvu ze slupičky semínek, vnitřek semínek je bílý. Takzvaný „semínkový koláč“ (hmota mletých semínek) se ihned přendá do hnětacího stroje za přídavku trochy vody a soli. Nyní začíná nejtěžší část výroby – pražení. Koláč se zahřívá, dokud se voda zcela neodpaří. Tím se bílkovina semínek vysráží a dýňový olej se oddělí. Během pražení také olej získá svou charakteristickou chuť a vůni. Pražený koláč se nyní vloží do hydraulického lisu. Tlak se zvyšuje pomalu, aby měl olej čas vytékat. Čerstvý dýňový olej musí před plněním do lahví chvíli odpočívat.
V tomto případě se slunečnicový olej nepřidává a směs se tak musí více hlídat a důsledně kontrolovat, aby se nepřipalovala. Takto se taktéž zajistí delší trvanlivost vylisovaného dýňového oleje a olej nemá nahořklou chuť.
VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Olej má vysoký obsah cenných vícekrát nenasycených kyselin.
100 g obsahuje v průměru:
Energie | 3697kJ / 899kcal |
---|---|
Tuky | 99,93 g |
Sacharidy | do 0,5g |
Proteiny: | do 0,5g |
Sůl | 0,01 g |
POUŽITÍ
Vynikající výrazná chuť dýňového oleje se skvěle hodí k bramborám, luštěninám, do polévek a sytých salátů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.